İncirli Cad. No:1 A Blok D:3 Halkalı / İstanbul

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi 

Dişler, gün boyu pek çok etkene maruz kaldıkları için zamanla yıpranmakta, hasar görmekte ve bazen de çürümektedirler. Özellikle de çürümelerin önüne geçilmemesi ve tedavilerinin yapılmaması neticesinde bu doku hasarlanır veya iltihaplanarak çeşitli sorunlara sebebiyet verir. Bu durumlarda, hasarlı dokunun uzaklaştırılması ve ardından kök kanalının şekillendirilerek temizlenmesi ve son olarak da kanalın dolgu maddesi yardımıyla doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilmektedir.

Kanal Tedavisi Neden Uygulanır?
Kanal tedavisi, dişteki sinir ve damarların işlevini yitirmesi sonucunda yapılan, işlevsiz kalan dokuların temizlenmesi ve yerine dolgu malzemeleri ile yeni bir yapı kurulmasını sağlayan bir yöntemdir ve bu tedavi, bazı durumlarda kaybedilmek üzere olan dişlerin yeniden kullanılabilmesini sağlar. Kanal tedavisinin uygulanacağı durumları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • İşlevini yitiren dişlerde
  • Sinire ulaşmış çürüklerde
  • Travma ve zorlama sonucu sinirlerin zarar gördüğü durumlarda
  • Yanlış uygulanan diş tedavileri sonucu zarar gören diş sinirlerinin olması durumunda

Kanal tedavisine ihtiyacı olan kişilerde; dişte hassasiyet ve renk değişimi, çiğneme sırasında ve geceleri oluşan diş ağrıları ile şişlik görülebilir.

Nasıl Bir Tedavi Sürecinden Geçilecektir?
Kanal tedavisi, birden fazla işlem sonucunda gerçekleştirilen bir tedavidir. Öncelikle dişlerdeki enfeksiyon ileri boyutta ise antibiyotik kullanımına gerek duyulabilir; ancak bu çok sık olan bir durum değildir. Ayrıca dişlerde çürük varsa temizleme işlemi yapılır ve kök kanalı düzenlenir. Oluşturulan kanala dolgu maddeleri eklenerek kök ucuna kadar doldurulur ve işlem tamamlanır. Bu süreç, dişlerde oluşan hasarın boyutuna göre bir ya da birden fazla seans gerektirebilir. Anestezi altında yapılan bu uygulamada acı hissedilmez.

Bunlara ek olarak diş eti altında kalan bir kök hücrenin ya da mikroorganizmanın enfekte olduğu durumlarda kanal tedavisi tekrarlanabilir ancak bu durum nadiren ortaya çıkmaktadır. Kanal tedavisinin yetersiz kaldığı ileri enfeksiyonlarda, cerrahi müdahale ya da dişin çekilmesi gündeme gelebilir.

Tedaviden Sonra Nasıl Bir Süreç Geçirilir?
Tedavi tamamlanana kadar dişleri zorlayıcı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu evrede diş kırığı veya geçici dolgunun düşmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Böyle olayların meydana gelmesi neticesinde doktora danışılmalı ve nasıl bir yol izlenileceği detayları ile öğrenilmelidir. Ayrıca tedaviden sonra birkaç günlük bir hassasiyet oluşabilir, bunun için doktor uygun bir ilaç önerecektir. Bunların yanı sıra dişlerin sağlığını korumak ve kanal tedavisinin etkisini artırmak için dişler düzenli olarak fırçalamalı, günde en az bir kez de diş ipi ile temizlenmelidir.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Tedavilerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: